SMS lån – en ny trend iblandt de unge

Posted on

Hvis man som jeg er lidt op i årene og ikke helt ung længere, kan der være en naturlig årsag til, at begrebet ”SMS lån” ikke lige kan genkendes i første omgang. Det er nemlig mest de unge, som har taget denne lånetype til sig  – måske fordi, at det også er dem, som er de største forbrugere af nyere elektronik og teknik. Jeg læste for nyligt en artikel, der endnu engang påpegede, at specielt de unge bruger SMS lån i stor stil. Et SMS lån kan kort fortalt forklares ved, at man låner penge via sin mobiltelefon. Man sender en SMS med en speciel tekst til et givent nummer, hvorefter man får nogle oplysninger tilbage, som man skal bekræfte, hvorefter lånet er optaget.

Et hit hos unge – men ikke hos ældre

Som jeg nævnte i min indledning, så er det i stor stil de unge mennesker, der benytter sig af disse SMS lån. Det viser de tal, som er tilgængelige på området, så det kan ikke fornægtes. Det interessante ligger for mig i at forklare dette først og fremmest. Jeg tror, at forklaringen først og fremmest ligger i, at antallet af unge mennesker, som har en mobiltelefon er større, end andelen er af ældre mennesker med en mobiltelefon. Dermed er chancen automatisk også større for, at flere unge end ældre vil benytte telefonen til at låne penge med, når den nu også kan bruges til dette.

Det er samtidigt mit indtryk, at unge mennesker er mere hurtige på aftrækkeren end de ældre generationer, som udviser større forsigtighed. Det skal gå hurtigt for de unge med alting og det skal tilmed også gå nemt til. Og hvis vi antager, at disse principper ligeledes er gældende, når det kommer til at låne penge, så har vi en meget plausibel forklaring på, hvorfor tallene ser ud, som de gør. Når man kan låne penge på den nemmeste måde i verden, så gør man det oftest, hvis man er ung og har et aktivt liv. Forklaringerne er mange, men dette er blot én af dem.

sms lån

SMS lån giver dig muligheden for, at låne penge via din mobiltelefon. Men er det en god idé?

Medierne advarer mod SMS lån

Kritikken fra mediernes side har næsten været endeløs, kan jeg konstatere ved en hurtig google-søgning. For nyligt så jeg en artikel, hvor en forbrugerstyrelse decideret advarede mod at optage SMS lån. Denne styrelse kaldte det endda ”vanvittigt” at optage SMS lån. Generelt har medierne store problemer med alle slags forbrugslån, som ikke er udstedt fra en traditionel bank eller pengeinstitut.

Dette scenarie har jeg set masser af gange. Jeg er ikke enig i denne fremlægning, som medier og ikke mindst bankerne laver. Min erfaring er helt klart, at lån fra enten SMS eller online internetudbydere hverken er dårligere eller mere ”farlige” end banklånene. Selvfølgelig er der fordele ved banklånene, som man ikke får online, men omvendt er der ligeså mange fordele ved at tage et online/SMS lån – så på den facon kan man ej konkludere, at banklånene ”bare” er bedre end eksempelvis SMS-lån.

SMS lån stadig dyrere end forbrugslån

Men… og der er nemlig et stort men i forhold til den argumentation, som jeg fremførte i forrige afsnit. Selvom jeg absolut mener, at mediernes skræmmebillede af SMS-lån er dybt forkert og unuanceret, så vil jeg dog gerne give en lille indrømmelse til den kritik, som kommer fra mediernes og forbrugerstyrelsernes side. Og jeg taler ikke om den kritik, som bunder i, at man har ondt bagi over, at bankernes monopol på udlån er truet. Jeg taler i stedet om den kritik, som angår det økonomiske aspekt ved SMS lån.

Dette økonomiske aspekt mener jeg nemlig godt, at man kan tillade sig at kritisere i større grad end så meget andet ved SMS lån. For at se ligger det store problem ved SMS lån i, at de årlige omkostninger i procent er skyhøje i forhold til andre almindelige forbrugslån. Eksempelvis kan et SMS lån have en ÅOP på 1400 procent. Da SMS lån kun har en afbetalingsperiode på 30 dage, vil det altså koste 250 kroner pr. måned at tage dette lån. Derfor vil det være af absolut største vigtighed, at man kun tager et SMS-lån, hvis man kan betale det tilbage nærmest et par dage efter dets optagelse.

Tag i stedet et almindeligt forbrugslån – eller kviklån for den sags skyld. Selvom du måske står og mangler penge inden byturen, så vent indtil det bliver mandag og online udbyderne åbner. Så kan du også låne et større beløb til dine byture eller dine yndlingsprodukter og derved slå to fluer med ét smæk. Det er i hvert fald mit råd herfra.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *