Studiestart: har du råd til en ny computer?

Posted on

Der er ikke lang tid til, at der er studiestart for mange nye studerende landet over. Gymnasieelever, universitetsstuderende og studerende på erhvervsuddannelser er allerede nu godt i gang med at forberede sig på et nyt år eller et nyt semester. Førhen var der mange ting, der skulle købes, når man skulle starte på sin uddannelse. Man var nødt til at have blyanter, kuglepenne, overstregningstuscher, viskelæder, notesblokke osv. I dag er mange af disse ting blevet gjort unødvendige af computeren. Måske har vi stadig en enkelt kuglepen i tasken, men der bliver færre og færre af dem. Notesblokke bruger vi næsten ikke mere, og hvornår har du egentlig brugt et viskelæder sidst? Der er ingen tvivl om, at de redskaber vi før har brugt, når vi studerede er på vej ud. Vi har erstattet dem med computeren, og den fungerer så fint, at vi ikke har behov for andet.

Men selvom du nu kun har behov for en ting – nemlig computeren, så er det ikke lig med ren lykke. For det er dyrt at købe computere, specielt hvis du sammenligner prisen på en computer med prisen på blyanter og kuglepenne. Men ikke desto mindre forventes det nærmest af undervisningsinstitutioner, at eleverne har en computer til rådighed. Med de offentlige budgetter har alle skoler i hvert fald ikke råd til at stille computere til rådighed til alle elever. Men hvad gør man så, når meget af undervisningen er baseret på computere og digitale programmer? Så har man pludselig et problem, hvis ikke alle elever har en computer med i skole. Derfor ligges der ofte et massivt pres på forældre og studerende, for at disse skal anskaffe sig en computer. Men det er ikke alle, der har råd til at anskaffe sig en ny computer, og selvom mange måske har en computer stående derhjemme, er det ikke sikkert, at det er en computer der er beregnet til at have med på farten, eller måske er det en dele-computer som familien deles om i fritiden.

I sådanne tilfælde kan man være tvunget til at tænke alternativt. Hvis ikke man har råd til at købe en computer, kan man benytte sig af flere forskellige alternativer for at finansiere en ny computer. Mange større varehuse tilbyder køb af computer på afbetaling. Det betyder, at du kan få udleveret en computer, og så betaler du af på den hver måned. Nogle steder vil du opleve, at du skal betale renter og gebyrer, når du afbetaler, men andre steder kan du være heldig helt at undgå dette. På denne måde kan du få en ny computer med det samme uden at skulle have penge op af lommen. Til gengæld betaler du et fast beløb hver måned, hvilket gør det mere overskueligt rent økonomisk. Du fordeler altså udgiften over en længere periode, og jo længere perioden er, jo mindre bliver ydelserne hver måned. Dette muliggør et køb af en computer for de fleste. Selv hvis du har en stram økonomi ville det kunne lade sig gøre.

Et andet alternativ er at låne penge til køb af en computer. Selvom det er en smule anerledes end ved afbetaling, så fungerer det næsten på samme måde. Forskellen her er bare, at du får indsat et beløb på din konto, som du kan bruge til at købe din nye computer. Du afdrager dog stadig beløbet med et fast beløb hver måned. Og ligesom ved afbetalingsordningen er den månedlige ydelse lavere, jo længere løbetid du vælger. Hvis du låner penge til en ny computer kan du typisk ikke undgå at skulle betale renter og gebyrer, med mindre du vælger et lån med en meget kort løbetid. Så hvis du vælger denne form for finansiering skal du være klar over, hvad det egentlige månedlige beløb du skal betale bliver. Men ligesom med afbetaling kan de fleste få råd til en ny computer ved at finansiere købet via et lån. Det handler blot om at være klar over, hvad den månedlige afbetaling bliver, og over hvor længe lånet skal afdrages. Du kan eventuelt spørge en rådgiver til råds inden du låner penge, hvis du er i tvivl om, hvad der passer bedst til din situation.

Selvom det kan virke uoverskueligt rent økonomisk at skulle ud og investere i en ny computer, så viser ovenstående, at det sagtens kan lade sig gøre hvis du tænker i alternative finansieringsmuligheder. Alt er muligt så længe du har planlagt forløbet og har set ud i fremtiden. Med et fastlagt afdrag hver måned kan du få din drømmecomputer i hånden nu.

 

Få råd til en ny computer


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *